. Ma Friderika napja van.
A világ legrosszabb himnusza a magyar
2014-01-03 11:45:44
A világ legrosszabb himnusza a magyar

A világ legrosszabb himnusza a magyar

A világ legrosszabb himnuszaként mutatta be a dailykos.com Kölcsey Ferenc művét. Az internetes oldal szerint a vers túl sötét és depressziós, ezzel szemben a többi ország himnusza harcias és büszke.
 
Margócsy István irodalomtörténész felhívta rá a figyelmet, hogy Kölcsey eredetileg nem is klasszikus himnusznak írta a verset, az csak a XX. században lett Magyarország hivatalos himnusza. Keletkezésekor, 1823-ban nyoma sem volt függetlenségnek és forradalmi lendületnek az országban. A Himnusz éppen ezért a "Magyar nép zivataros századaiból" alcímet is megkapta írójától.
 
Csepeli György szociálpszichológus Örkény Antallal közösen egy tanulmányban elemezte a nemzetek himnuszait.
A himnuszok szinte mindenütt lelkesítenek, a miénk viszont szinte lebeszél az életről, és tele van vereségre utaló szavakkal. Keletkezésének ideje, a reformkor szorongása köszön vissza belőle – magyarázta a depressziós sorok hátterét a társadalomtudós, aki szerint a himnusz mégis a nemzethez kötődik és mint jelképet, nem lehet lecserélni.
Az ötvenes években Rákosi Mátyás mégis tett egy kísérletet erre, Kodály Zoltán zeneszerzővel akart új himnuszt íratni, aki azonban közölte, hogy jó nekünk a régi, és ennyiben is maradtak. Tavalyelőtt azonban történt egy kis változtatás: novemberben közel 1000 gyermek részvételével került sor a Himnusz újított változatának befejezésére - egy korábbi stúdiófelvételhez a Lánchídon énekelő gyermekekről készült videófelvétel.
 
Talán ezen felbuzdulva kérte fel a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) a MÁV Szimfonikus Zenekart, hogy pörgesse fel kicsit a nemzeti himnuszt az olimpiai eseményeken játszható változatra. A zenekar elkészítette, az Erkel Ferenc Társaság pedig jóváhagyta a közösségi éneklésre is alkalmas B-dúr hangnemű, Magyarország Himnuszának zenekari és 90 másodperces változatát.
További híreink
A Magyar Liberális Párt elismerően szólt a felismerésről
Bajnai Gordon kezdeményezése önmagában kevés, a teljes körű összefogáshoz a többi ellenzéki párt eltökéltségére is szükség van.
2014-01-07 08:54:10, Hírek, Fókuszban Bővebben
MSZF: A magyar politikai elit vegye komolyan Ferenc pápa felszólítását
A társadalmi egyenlőtlenség mára oly égbekiáltóvá lett, hogy már nem csak kizsákmányolásról és elnyomásról lehet beszélni, hanem olyan fajta társadalmi kirekesztésről is,...
2014-01-07 07:22:24, Hírek, Fókuszban Bővebben
Jogsegély-szolgálat a földpályázaton vesztes gazdák részére
A kormány azt ígérte, hogy a családi gazdaságokat részesíti előnyben az állami földpályázatok elbírálásánál, de kiderült, hogy a földet saját tulajdonának tekinti: a kisg...
2014-01-05 08:24:17, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére