. Ma Magdolna napja van.
Közkinccsé váltak Rejtő Jenő művei - lejárt a szerzői jog
2014-01-02 16:14:11
Közkinccsé váltak Rejtő Jenő művei - lejárt a szerzői jog

Közkinccsé váltak Rejtő Jenő művei - lejárt a szerzői jog

Az Artisjus - Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület közleményben tudatta azon szerzők nevét, akiknek műveire január 1-jével lejárt a szerzői jog, vagyis közkinccsé váltak. A legnépszerűbb közülük Rejtő Jenő, vagy ismert írói álnevén P. Howard.
 
A szerzői jog a szerző halála után 70 évig védi az alkotásokat, az oltalom minden esetben december 31-ig tart. 2013-ban azon alkotók művei mentesültek a védettség alól, akik 1943-ban hunytak el, Rejtő Jenő mellett például Bálint György író, Harsányi Zsolt író, dalszövegíró, Hegedüs Gyula író, vagy Huber Gyula nótaszerző.
 
A művek innentől szabadon felhasználhatók, azaz a jogutódok engedélye nélkül lehet a könyveket kiadni, sokszorosítani, megfilmesíteni. "Egy dolog marad továbbra is sérthetetlen: a szerző névjoga. Ez azt jelenti, hogy továbbra sem állíthatja senki, hogy ő írta volna Senki Alfonz vagy Fülig Jimmy kalandjait" - írta az Artisjus.
 
Rejtő sajátos humorú, gyakran idegenlégiós témájú kalandregényeket, kisregényeket írt, amelyek rendszerint folytatásokban jelentek meg a lapokban, illetve a Nova kiadónál könyv formában. Humora bölcselkedő megjegyzéseiben is érvényesült, például egy szabó azt mondja: „Az élet olyan, mint egy nyári ruha mellénye – rövid és céltalan.”, vagy „A nő olyan, mint egy költői hasonlat – ha szép, az sem baj, hogy semmi értelme.
 
Tehetsége és humora azonban nem tudta megvédeni az ellenségeitől - 1942. október 9-én az Egyedül vagyunk című nyilas lap cikket közölt a köztudottan zsidó származású Rejtőről, nehezményezve benne, hogy nem kapott még munkaszolgálati behívót. Ennek hatására súlyos betegen a nagykátai kórházból hurcolták el oroszországi munkaszolgálatra. Ott a rossz életkörülmények és a hatalmas hideg hamar felőrölték a szervezetét, és 1943. január 1-jén meghalt.
 
Nemzetközi viszonylatban Szergej Rahmanyinov a legismertebb, 1943-ban elhunyt alkotó, azonban mivel Oroszországban csak 50 évig védettek a művek, mindössze az utolsó hat műve állt jogi védelem alatt 2013. december 31-ig. Egyébként tavaly fontos változás is történt a szerzői jog területén: az Európai Unióban az előadók és hangfelvétel-előállítók védelmi idejét 50 évről 70-re emelték.
 
Hírhatár-MTI
További híreink
Tónusok - Meghívó
A ceglédi Kossuth Művelődési Központ és Könyvtár egy újabb különleges programra invitálja a művészetre fogékony közönséget.
2014-01-06 13:57:58, Hírek, Kultúra Bővebben
December 11-én Csontváry kiállítás Vácon
Délután 18 órakor bemutatásra kerül mind a szakma, mind a közönség szerint a legnagyobb magyar festőművész két újonnan fölfedezett (eddig lappangó) - anyagvizsgálattal és...
2013-12-11 10:05:58, Hírek, Kultúra Bővebben
Antall Józsefre emlékeztek Gödöllőn
Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ belső udvara, a húsz éve elhunyt egykori kormányfő nevét viseli a jövőben.
2013-12-08 19:20:36, Hírek, Kultúra Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére