. Ma Árpád napja van.
Lecsófőzőverseny és parasztolimpia Gyömrőn
2013-08-29 10:23:12
Lecsófőzőverseny és parasztolimpia Gyömrőn

Lecsófőzőverseny és parasztolimpia Gyömrőn

A régmúlt mesterségei, játékai és vetélkedői elevenednek meg szombaton a gyömrői Tőzeges tó partján, ahol lecsófőzőversennyel egybekötött hagyományőrző fesztiválra várják az érdeklődőket.
 
A Gyömrői Kulturális és Turisztikai Egyesület negyedik alkalommal szervezi meg a fesztivált, amelyre tavaly ötezernél is többen látogattak el, és remélhetőleg most túlszárnyalják ezt a számot - mondta Nagy Zsuzsanna, az egyesület alelnöke.
 
Az ország számos pontjáról jelezték részvételüket a régi mesterségeket művelők, köztük fafaragók, kosárfonók, fazekasok. A mesterségbemutatóval egybekötött kirakodóvásár közepette megelevenednek a régmúlt játékai, például íjászkodásra, vásári komédiára invitálják a vendégeket, akiket gólyalábasok és óriásbábosok is szórakoztatnak majd - mondta a szervező.
 
Nagyrészt a szántóvetők munkájából „kölcsönzik” az úgynevezett parasztolimpia versenyszámainak elemeit. A farönkhasogatástól és a kukoricamorzsolástól a borlopózáson és szalmabála-cipelésen át a gumicsizma-hajításig és csirkefogásig többféle szórakoztató versenyen próbálhatják ki magukat a jelenlévők. Férfiak a feleségükkel megterhelt talicskával futhatnak időre a célig, miközben ötvenféle lecsó illata lengi majd be a környéket.
 
A hagyományos lecsófőzőversenyre eddig körülbelül hatvan három-ötfős csapat nevezett. A közkedvelt nyári ételt egyebek mellett tejfölös, boros, galuskás, padlizsános, ananászos, cukkinis változatban is készítik majd, a legfinomabb lecsókat zsűri értékeli.
 
A fesztivál a Kárpát-medencei táncokat bemutató helyi és környékbeli együttesek fellépésével, illetve utcabállal zárul.
 
Hírhatár-MTI
További híreink
Hosszú Katinka nyolc éremmel zárt Dubajban
A csütörtökön szerzett öt érem mellé pénteken további hármat - két aranyat és egy ezüstöt - szerzett Hosszú Katinka az úszók rövidpályás világkupa-sorozatának dubaji állo...
2013-10-18 18:27:47, Hírek, Múltidéző Bővebben
Hitleres-Szálasis videóval készülnek a magyar szurkolók
A magyarok egy hitleres, horogkeresztes, szálasis, ustawkás videóval készülnek a román-magyar vébéselejtezőre, amely 3000 magyar huligánt ígér, az állítólagos lengyel seg...
2013-09-05 11:08:28, Hírek, Múltidéző Bővebben
Kajak-kenu vb - Egy-egy arany és bronz a váltókban
A magyar versenyzők két éremmel, egy-egy arannyal és bronzzal zárták a vasárnap esti váltóversenyeket, s így összesítésben hét első, valamint öt-öt második és harmadik he...
2013-09-02 00:00:32, Hírek, Múltidéző Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére