. Ma Árpád napja van.
Még egyszer utoljára - Veszélyes is lehet a tűzijáték!
2013-12-31 18:48:57
Még egyszer utoljára - Veszélyes is lehet a tűzijáték!

Még egyszer utoljára - Veszélyes is lehet a tűzijáték!

Az év utolsó napján mindenki szeret önfeledten szórakozni. A szilveszteri tűzijáték gyújtása látványos hagyomány, azonban ennek is megvannak a maga szabályai. Tavaly a tűzijátékok szabálytalan használata miatt a katasztrófavédelem tűzoltó egységeit csak szilveszter éjjelén ötvenkét esetben riasztották.

 

Ahhoz, hogy az év vége tűz- és balesetmentes legyen, szem előtt kell tartani néhány biztonsági szabályt!

 

Előírások vonatkoznak arra, hogy az egyes pirotechnikai osztályba tartozó tűzijátékok mikor használhatóak, erről is időben tájékozódjunk. Ügyeljünk arra, hogy csak legális árusító helyen vásároljunk tűzijátékot és csak olyat, amelynek van magyar nyelvű használati utasítása és nem járt le a szavatossága. A tűzijátékokat gyermekek elől elzárva tároljuk, a csak szilveszterkor használható eszközök működtetésével várjuk meg az előírt – december 31-én 18 órától január 1-jén 6 óráig tartó – időszakot.

 

Soha ne működtessünk sérült tűzijátékot, a használati utasításban leírt védőtávolságot és rögzítési módot mindig tartsuk be, indításkor ne hajoljunk az eszköz fölé. Csak szabadban működtessünk tűzijátékokat, azokat ne irányítsuk emberek, gépkocsik, épületek felé. A földön forgó, pattogó pirotechnikai termékeket, piroboxokat, telepeket kizárólag stabil, egyenletes, nem gyúlékony talajon használjunk. Ezek működtetési helyét úgy kell megválasztani, hogy a leírásukban feltüntetett biztonsági távolságon belül ne legyen semmi, ami meggyulladhat. Rakétát soha ne indítsunk olyan helyről, ahol például faág vagy villanyvezeték áll az útjában. Erős szélben a pirotechnikai eszközök felhasználását halasszuk el. Egy tűzijáték csak egyszer működtethető, ha nem indult be, ne próbáljuk újra meggyújtani és mindig várjunk pár percet a megközelítésével. A tűzijátékokat megbontani, átalakítani és azokat kézből működtetni nem szabad. A rakétákat mindig egyetlen ember indítsa be.

 

Az év végi szórakozás közben se feledkezzünk meg arról, hogy a tűzijátékkal járó erős fény- és hanghatás megijesztheti háziállatainkat.

 

 

Tűz esetén haladéktalanul hívja a 105-ös segélyhívó számot!

 

Itt tekinthető meg, a pirotechnikai termékek használatával kapcsolatos figyelemfelhívó kisfilmForrás:

Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

 

 

Utoljára frissítve: 2013-12-31 18:53:48

További híreink
Az ünnepek alatt ügyeleti rendben működnek a kórházak és gyógyszertárak
Fontos tudni, az ünnepek alatt is lesz ellátás, az ügyeleti rendről viszont érdemes előzetesen tájékozódni.
2013-12-23 08:16:54, Hírek, Hasznos Bővebben
Magyarországon jogrend teszi lehetővé, hogy a bankok azt tehessenek adósaikkal, amit csak akarnak.
Magyarországon jogrend teszi lehetővé, hogy a bankok azt tehessenek adósaikkal, amit csak akarnak - tartja az MSZF december 17-én kiadott közleményében.
2013-12-18 07:18:43, Hírek, Hasznos Bővebben
Válaszol a NAV: Adófizető Pista esete a pénztárgéppel
Annak a vállalkozónak, aki idejében rendelt üzembe helyezési kódot, majd megrendelte az érvényes forgalmazási engedéllyel rendelkező pénztárgépet, akkor sem kell bírságra...
2013-12-17 07:13:01, Hírek, Hasznos Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére