. Ma Magdolna napja van.
Megyenap és Sportkarácsony Pest megyében
2013-12-06 15:24:33
Megyenap és Sportkarácsony Pest megyében

Megyenap és Sportkarácsony Pest megyében

Pest-Pilis-Solt vármegye 353 évvel ezelőtt, 1659. december 4-én jött létre. Pest Megye Közgyűlése 1999-ben ezt az évfordulót Megyenappá nyilvánította, mely alkalomból évente ünnepi közgyűlésen díjazzák a megyében közművelődés, tudomány, kultúra, építészet, környezetvédelem, közbiztonság és társadalmi összetartozás érdekében tett erőfeszítéseket.
 
Az idei év azért különleges, mert az ünnepség része volt a Pest megyei Sportkarácsony is, a megye amatőr és professzionális sportolóinak találkozója.
 
Részlet Dr. Szűcs Lajos, Pest megye elnökének ünnepi beszédéből:
„Szerencsések vagyunk – mert van miből meríteni. A 187 város és község, az itt élő 1,3 millió ember eredménye, teljesítménye és példamutató helytállása sokféleképpen gyarapítják a közösségünket. Szerteágazóak, mint a megyében élő nemzetiségek és családok évszázados gyökerei – hiszen éppen azért, mert ezek a gyökerek itt élnek velünk és itt élnek bennünk. A szívünkben és a nyelvünkben, a szokásainkban és a döntéseinkben. Benne élnek a makacs kitartásban, az alkotó erőben, a vállalkozásokban és abban az elszánt kitartásban, amivel egymás kezét fogjuk, ha jön a baj. Ezek a gyökerek néha csak vékonyka hajszálak. És mégis, ezek a szálak, ha összekapcsolódnak, akkor megtörik a sziklát, és megtartják az égbe nyúló ágakat, törzseket, amivel a napvilág felé igyekszünk; képesek még a lehetetlenre, egészen addig, amíg a gyökerek és az ágak egészségesek, és egymásból – és egymásért – léteznek. (...) Pest megye nem csak egy név - hanem 187 egyedi történet, amit olyan közösségek írtak, akik képesek voltak helytállni és képesek ma is támogatni egymást olyan ügyekben, amelyektől mindannyiunk sorsa függ.”
A megye amatőr és professzionális sportolóinak Pogácsás Tibor, országgyűlési képviselő és Balogh Gábor sportügyekért felelős miniszterelnöki tanácsadó, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke adta át a díjakat - az Év Sportolója, az Év Legjobb Csapata, az Év Edzője, az Év Szabadidő és Sport Szervezetei díjakat, valamint az Év Legeredményesebb Iskoláinak és az Év Legeredményesebb Testnevelőinek Díjait is.
 
A megyenapi rendezvényen átadták a Pest Megye Díszpolgára címet, a Pest Megyéért Emlékérmet, a Kulturált Települési Környezet Díjat, az Építészeti Nívódíjakat, a Tudományos Díjat, a Nemzetiségekért Díjat, a Pest Megye Környezetvédelméért Díjat, a Pest Megye Közbiztonságáért Díjat, a Pest Megye Katasztrófavédelméért Díjat, a Fekete Dió Díjat, a Pest Megye Népművészetéért Díjat, valamint a Pest Megyei Médiadíjat.
 
A díjazottak névsora INNEN LETÖLTHETŐ.
 
Egyik kedves olvasónk hívta fel a figyelmet a lista egy hiányosságára, kimaradt ugyanis a díjazottak felsorolásából az elnöki különdíjban részesült Noé Zsombor József, a Váci Hajó SE versenyzője.
 
Forrás: pestmegye.hu

Utoljára frissítve: 2013-12-06 17:16:20

További híreink
Tónusok - Meghívó
A ceglédi Kossuth Művelődési Központ és Könyvtár egy újabb különleges programra invitálja a művészetre fogékony közönséget.
2014-01-06 13:57:58, Hírek, Kultúra Bővebben
Közkinccsé váltak Rejtő Jenő művei - lejárt a szerzői jog
Egy dolog marad továbbra is sérthetetlen: a szerző névjoga. Ez azt jelenti, hogy továbbra sem állíthatja senki, hogy ő írta volna Senki Alfonz vagy Fülig Jimmy kalandjait.
2014-01-02 16:14:11, Hírek, Kultúra Bővebben
December 11-én Csontváry kiállítás Vácon
Délután 18 órakor bemutatásra kerül mind a szakma, mind a közönség szerint a legnagyobb magyar festőművész két újonnan fölfedezett (eddig lappangó) - anyagvizsgálattal és...
2013-12-11 10:05:58, Hírek, Kultúra Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére