. Ma Magdolna napja van.
Nemzetközi hírű lett a gödöllői egyetem körtefája
2013-12-03 21:19:43
Nemzetközi hírű lett a gödöllői egyetem körtefája

Nemzetközi hírű lett a gödöllői egyetem körtefája

Nemzetközi hírű lett a gödöllői egyetem körtefája. Miután idén megnyerte a magyarországi Év Fája címet, más országok fáival is felveszi a versenyt. A Bulgáriában, Romániában, Csehországban, Franciaországban, Írországban és Szlovákiában választott ez évi Év Fáját kell legyőznie a mi vackorfánknak ahhoz, hogy Európa Fája lehessen. Erre minden esélye megvan, ugyanis magas szavazati többséggel nyerte az idei magyar címet.

 

A szakmai zsűri 12 fa közül választotta ki, olyan versenytársai voltak, mint például a nagykőrösi kocsányos tölgy vagy a nyíregyházi fehér nyárfa. Ha megnyeri a nemzetközi versenyt, akkor a gödöllői Szent István Egyetem körtefája lesz a harmadik magyar fa, amely Európa Fája lesz. 2011-ben egy felsőmocsoládi hársfa, 2012-ben pedig az egri termálfürdő platánja lett a győztes hét ország jelöltjei közül.

 

Az Év Fája versenyt először 2009-ben rendezte meg Magyarországon az Ökotárs Alapítvány. A címet az a fa nyerheti el, amelyhez legjobban kötődnek a körülötte élők. A zsűrizés fontos szempontja, hogy a benevezett fák és a közelükben élő emberek között mennyire természetközeli a kapcsolat - mondta a Hírhatárnak Sólyom Éva, az alapítvány projektvezetője. "Ezt alá is kell támasztani olyan történetekkel, amelyek bizonyítják, hogy a fát valóban szeretik, törődnek vele. Akár úgy, hogy programokat szerveznek köré, akár úgy, hogy rendszeresen gondozzák."

 

 

Az ember és a természet kapcsolatának erősítése olyan feladat, amely egyre több embert megmozgat. Ezt bizonyítja az idén leadott több, mint 12 ezer szavazat. Azt nem tudni, hogy a gödöllői körtefa hány voksot kapott a városban élőktől. A Szent István Egyetem botanikus kertjében azonban bárki megnézheti, és el is olvashatja a Mesebeli vén vackorfát.

 

VEJ

 

 

Utoljára frissítve: 2013-12-05 08:44:35

További híreink
Szmogriadó Budapesten: elrendelték a tájékoztatási fokozatot
Budapesten a kisméretű szálló por egy napra számított átlageredménye január 3-án a város három, míg január 4-én öt mérőpontján elérte és meghaladta a tájékoztatási küszöb...
2014-01-05 08:55:17, Hírek, Környezetünk Bővebben
Biogázüzem épül Nagykőrösön
Magánbefektetők tevékenykedése nyomán zöldül a megye.
2013-11-29 16:00:18, Hírek, Környezetünk Bővebben
Tömény hazugságra épül a mai gazdaságpolitika – Katona Tamás Aszódon
Dr. Katona Tamás egyetemi tanár, a Magyar Nemzeti Bank felügyelő bizottságának tagja, a Pénzügyminisztérium volt államtitkára tartott előadást november 21-én Aszódon, a P...
2013-11-23 00:20:22, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére