. Ma Friderika napja van.
Szmogriadó Budapesten: elrendelték a tájékoztatási fokozatot
2014-01-05 08:55:17
Szmogriadó Budapesten: elrendelték a tájékoztatási fokozatot

Szmogriadó Budapesten: elrendelték a tájékoztatási fokozatot

A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint Tarlós István azért rendelte el a tájékoztatási fokozatot, mert emelkedett a szálló por légköri koncentrációja.


A hivatal közleménye szerint a kisméretű szálló por egy napra számított átlageredménye január 3-án a város három, míg január 4-én öt mérőpontján elérte és meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket, a köbméterenként 75 mikrogrammot, és a meteorológiai előrejelzések szerint vasárnap jelentős javulás nem várható. 

 

A levegőtisztaság-védelmi jogszabályok szerint egy légszennyező anyag egyre növekvő szintje először az egészségügyi határértéket, súlyosabb - már rendkívüli légszennyezettségi - helyzetben a tájékoztatási küszöbértéket, a legsúlyosabb esetben pedig a riasztási értéket érheti el, vagy haladhatja meg.
Fotó: Boon.hu (illusztráció)


A tájékoztatási fokozatot akkor rendelik el, amikor a határértéket meghaladó szálló por rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság különösen érzékeny csoportjaira, vagyis a gyermekekre, idősekre és a krónikus betegekre. A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint veszélyeztetett népességcsoportok a légúti és keringési betegségben szenvedők, csecsemők, gyermekek és időskorúak, aktív és passzív dohányosok. Azt javasolják, hogy ők kerüljék a jelentős gépjárműforgalom által érintett tereket, útszakaszokat, és kerüljék a szellőztetést, a szabadban való tartózkodást. A tájékoztatás szerint az őszi-téli fővárosi szálló por szint harmada származhat a háztartási eredetű szilárd, leginkább fatüzelésből, míg egyhatoda a közlekedési kibocsátáshoz köthető.

A kisméretű szálló por a levegőben előforduló folyékony vagy szilárd halmazállapotú részecske, melynek mérete a 0,001-100 mikrométer közötti tartományba esik. A szálló por veszélyessége összefüggésben van annak szemcseméretével, így a 10 mikrométernél kisebb részecskék veszélyesebbek az egészségre, mint az annál nagyobbak. A 10 mikrométernél nagyobb porrészecskéket a légutak természetes védekező működése kiszűri, a kisebb méretűek lejutnak a mélyebb légutakba. A kisméretű szálló por hatását befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A porrészecskék baktériumokat, vírusokat, gombákat, valamint további káros anyagokat kötnek magukhoz, és elősegítik azok bejutását a szervezetbe.

 

Forrás: Híradó.hu

 

Utoljára frissítve: 2014-01-05 09:02:10

További híreink
Nemzetközi hírű lett a gödöllői egyetem körtefája
A Bulgáriában, Romániában, Csehországban, Franciaországban, Írországban és Szlovákiában választott ez évi Év Fáját kell legyőznie a mi vackorfánknak ahhoz, hogy Európa Fá...
2013-12-03 21:19:43, Hírek, Környezetünk Bővebben
Biogázüzem épül Nagykőrösön
Magánbefektetők tevékenykedése nyomán zöldül a megye.
2013-11-29 16:00:18, Hírek, Környezetünk Bővebben
Tömény hazugságra épül a mai gazdaságpolitika – Katona Tamás Aszódon
Dr. Katona Tamás egyetemi tanár, a Magyar Nemzeti Bank felügyelő bizottságának tagja, a Pénzügyminisztérium volt államtitkára tartott előadást november 21-én Aszódon, a P...
2013-11-23 00:20:22, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére