. Ma Magdolna napja van.
Új turistaszállás Visegrád feletti Mogyoró-hegyen
2013-11-14 09:23:28
Új turistaszállás Visegrád feletti Mogyoró-hegyen

Új turistaszállás Visegrád feletti Mogyoró-hegyen

Makovecz Imre szellemiségben megújult a Mogyoró-hegyi fogadóépület, amely most a büfé mellett turistaszállással is bővült. A Jurta Tábornak is helyet adó Mogyoró-hegy a hazai környezeti nevelés fellegvára, legrégebbi intézménye, az itt működő Madas László Erdészeti Erdei Iskola idén ünnepelte fennállásának 25 éves évfordulóját.

 

A környék a Pilisi Parkerdő egyik legkeresettebb kirándulóközpontja, amelynek építményeit a Parkerdőgazdaság egykori főépítésze, Makovecz Imre tervezte. A mostani felújítása során kicserélték az építmény vörösfenyőből készült külső és belső faburkolatát, felújították az elektromos hálózatot, és a biztonság érdekében kialakítottak egy korszerű tűzvédelmi rendszert is. 

 

Az idén nyáron megkezdődött átalakítások eredményeként kibővültek a vizesblokkok, illetve zuhanyzóhelységet is kialakítottak. A fejlesztés az új bútorokkal berendezett vendégteret is jelentősen megnövelte. A jövőben a folyamatosan üzemelő büfé mellett összesen 14 fő számára matracszállást alakítottak ki, amelyet kihúzható fotelágyak tesznek kényelmesebbé. Az épület felújítása az egykori tervek szerint, Makovecz Imre jogörököseinek bevonásával történt. A Magyar Fejlesztési Bank és a Pilisi Parkerdő Zrt. által közösen finanszírozott, nettó 45 millió forint értékű beruházás eredményeként elkészült fogadóépület a Parkerdő üzemeltetésében fog működni.

 


A környéken rengeteg turisztikai érdekesség található, sí- és gyepsi pálya felvonóval, egy mély szakadék felett átívelő kábel-függőhíd gyalogosoknak, kis állatkert, nyári bob-pálya, erdei arborétum, egy eszkimó kunyhó, az erdészek barátságparkja sok fafaragvánnyal, több hegycsúcs szép kilátással (Borjúfő és a Molnár Lajos pihenő a Barát-halmon), erdészeti bemutató tanösvény.


A környék turisztikai látogatottságát kétségtelenül a Visegrádi vár romja alapozta meg, de az 1933-ban felépült Nagyvillámi, eredeti nevén Jubileumi kilátótorony jelentősen megnövelte azt. A Magyar Turista Szövetség megalakulásának 20 éves évfordulójára emelt torony mellett hamarosan megépítette a Budapesti Orvosok Turista Egyesülete az akkor világviszonylatban is az egyik legmodernebb turista-menedékházat, amely ma luxus-vendéglő.


Kertész Z István
Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt

További híreink
Szmogriadó Budapesten: elrendelték a tájékoztatási fokozatot
Budapesten a kisméretű szálló por egy napra számított átlageredménye január 3-án a város három, míg január 4-én öt mérőpontján elérte és meghaladta a tájékoztatási küszöb...
2014-01-05 08:55:17, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nemzetközi hírű lett a gödöllői egyetem körtefája
A Bulgáriában, Romániában, Csehországban, Franciaországban, Írországban és Szlovákiában választott ez évi Év Fáját kell legyőznie a mi vackorfánknak ahhoz, hogy Európa Fá...
2013-12-03 21:19:43, Hírek, Környezetünk Bővebben
Biogázüzem épül Nagykőrösön
Magánbefektetők tevékenykedése nyomán zöldül a megye.
2013-11-29 16:00:18, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére