. Ma Árpád napja van.
Válaszol a NAV: Adófizető Pista esete a pénztárgéppel
2013-12-17 07:13:01
Válaszol a NAV: Adófizető Pista esete a pénztárgéppel

Válaszol a NAV: Adófizető Pista esete a pénztárgéppel

„Adófizető Pista” a jelek szerint mindent megtett azért, hogy eleget tegyen az online adatkapcsolatra képes pénztárgéppel kapcsolatos kötelezettségének. Időben kiváltotta az üzembe helyezési kódot és megrendelte a pénztárgépet. A vele készített interjúban azonban néhány pontatlanság is elhangzott. A félreértések elkerülésére érdemes ezeket a pontatlanságokat helyretenni – mondja Aszalós Andrea, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) sajtóreferense.

 

A legfontosabb tisztázni azt, hogy annak a vállalkozónak, aki idejében rendelt üzembe helyezési kódot, majd megrendelte az érvényes forgalmazási engedéllyel rendelkező pénztárgépet, akkor sem kell bírságra számítania, ha pénztárgépe csak jövőre érkezik meg. Fontos azonban, hogy amint leszállítja a gépet a forgalmazó, azt üzembe kell helyezni.

 

Engedélyezés, megrendelés:

 

A Hírhatár "Adófizető Pista esete a pénztárgéppel"  cikkében szóba került az új online pénztárgépekre vonatkozó forgalmazási engedélyek megadása, illetve megvonása a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal hatáskörébe tartozik.

 

A beszélgetésben tehát tévesen jelent meg a NAV, mint az engedély visszavonásáért felelős hatóság. Ennél fontosabb, hogy a NAV azért tette hozzáférhetővé honlapján keresztül az online megrendelési felületet -,hogy aki elmulasztotta a megrendelést, netán engedély nélküli gépet rendelt, egyszerűen, gyorsan és biztonságosan rendelhessen megfelelő gépet a forgalmazóktól.(Jelenleg nem elérhető a NAV honlapján a megrendelési ablak.)


A NAV részéről ez semmiképp nem nevezhető kereskedésnek – ahogy az idézett interjú fogalmaz -, ez egy szolgáltatás, amely forgalmazó és megrendelő között egyszerű kapcsolatot kínál. A határidőn túli megrendelések esetében ez a felület pedig már  a kizárólagos megoldást jelenti.


(A visszavont engedélyű gépekre szóló megrendelések és a megfizetett előleg tárgyában minden megrendelőnek a megrendelést befogadó céggel kell rendeznie a helyzetet, hiszen a két fél megállapodásába másnak beleszólása nincs. Vitás esetben a fogyasztóvédelmi eljárások rendezhetik a helyzetet.)

 

Meddig működhetnek a hagyományos gépek?

Fontos tudni azt is, hogy a megrendelés csak akkor elfogadható, ha a forgalmazó azt visszaigazolta, tehát azt is rögzítette, mikor szállítja megrendelőjének a pénztárgépet.


A kiskasszák esetében a gondos tervezés és előkészítés ellenére tehát előállhatnak olyan esetek, amikor az új pénztárgép beüzemelése átcsúszik a 2014-es évre. Azonban ettől függetlenül az érintett vállalkozónak nem kell hátrányos jogkövetkezménnyel számolnia, hiszen a kiskasszás gépek tekintetében a nemzetgazdasági tárca rendeletben gondoskodott arról, hogy az online pénztárgép üzembe helyezéséig a vállalkozók a hagyományos gépeikkel is eleget tehessenek nyugtaadási kötelezettségüknek, ha rendelkeznek üzembe helyezési kóddal illetve új típusú pénztárgépre vonatkozó érvényes megrendeléssel.

 

Ellenőrzés, bírság:

 

Jelenleg azokat a vállalkozásokat kiemelten ellenőrzi az adóhivatal, amelyek regisztrációs kódot rendeltek, online pénztárgép használatára kötelezettek, de még sincs érvényes megrendelésük. Ez a pénztárgép-forgalmazók megrendelésekről küldött adataiból látszik, így első körben azokhoz intéz levelet a NAV, akik ebbe a körbe tartoznak. Aki tehát még mindig nem rendelt megfelelő pénztárgépet, holott erre kötelezett volt, az számíthat az ellenőrzésre és a bírságra is. Ez magánszemélyek esetében 500 ezer forint, cégek esetében pedig egymillió forint lehet maximum.


Minden eset egyedi, lehetnek olyan szempontok, amelyek miatt a NAV eltekint a bírságtól, például ilyen eset, ha valaki úgy dönt, még idén felszámolja vállalkozását. Mindenesetre a NAV ellenőrei mérlegelik a körülményeket és egyedi elbírálás alapján döntenek az esetleges jogkövetkezményekről.

 

Aszalós Andrea sajtóreferens,

NAV


Kapcsolódó írásunk: Heuréka! Van megoldás? - vagy nyugta, vagy számlaUtoljára frissítve: 2013-12-17 09:29:23

További híreink
Még egyszer utoljára - Veszélyes is lehet a tűzijáték!
Tavaly a tűzijátékok szabálytalan használata miatt a katasztrófavédelem tűzoltó egységeit csak szilveszter éjjelén ötvenkét esetben riasztották.
2013-12-31 18:48:57, Hírek, Hasznos Bővebben
Az ünnepek alatt ügyeleti rendben működnek a kórházak és gyógyszertárak
Fontos tudni, az ünnepek alatt is lesz ellátás, az ügyeleti rendről viszont érdemes előzetesen tájékozódni.
2013-12-23 08:16:54, Hírek, Hasznos Bővebben
Magyarországon jogrend teszi lehetővé, hogy a bankok azt tehessenek adósaikkal, amit csak akarnak.
Magyarországon jogrend teszi lehetővé, hogy a bankok azt tehessenek adósaikkal, amit csak akarnak - tartja az MSZF december 17-én kiadott közleményében.
2013-12-18 07:18:43, Hírek, Hasznos Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére